Чому в Україні нікому працювати на вже створених підприємствахПроблема виїзду з України працездатного населення особливо загострилася в останні роки, коли економічна криза набрала ще більшого розмаху, ніж в попередні періоди. Якщо раніше мав місце відтік висококваліфікованих працівників з інженерною підготовкою, то зараз відбувається виїзд за кордон навіть робітничих кадрів.

Тому спостерігаються прецеденти виникнення дефіциту робочої сили в багатьох галузях національного господарства. На думку народного депутата України Ярослава Москаленка, яку він висловив на своїй сторінці у Facebook, «ми часто говоримо про необхідність створення нових робочих місць, але проблема вже давно перейшла в іншу площину. В Україні нікому працювати на вже створених підприємствах. Аграрна галузь, логістична, будівельна, промислова, сфера послуг – всім сьогодні не вистачає робочих рук. Якщо раніше ми втрачали «золоті мізки», то зараз вже втрачаємо «золоті руки». І при цьому не задумуємося, щоб підготувати нові».

Підготовка кваліфікованих робітників залежить від повноцінного фінансування професійно-технічної освіти, яке перекладається на місцеві бюджети, тому в окремих закладах вже зараз спостерігаються проблеми з опаленням. Якщо не будуть вжиті антикризові оперативні заходи, то однозначно в найближчій перспективі дефіциту кваліфікованих робітників не уникнути.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали