Підвищення прожиткового мінімуму: кому і скільки грошей додали в грудні
З 1 грудня 2017 року в Україні підвищився прожитковий мінімум.


У зв’язку з цим повинні були зрости і багато соціальних виплат, які, як відомо, “прив’язані” до прожиткового мінімуму, повідомляє finance.ua.

У перший зимовий місяць вкотре підвищилися пенсії з інвалідності з дитинства і дітям-інвалідам. Для дорослих, які втратили працездатність, з 1 грудня вона становить 1373 грн (на 61 грн більше, ніж було раніше). Для дітей до 6 років – 1492 грн (на 66 грн більше, ніж раніше), для дітей від 6 до 18 років – 1860 грн (+83 грн).

Проте фактичний розмір пенсії з інвалідності з дитинства – це сума прожиткового мінімуму плюс надбавка, в залежності від групи інвалідності. Тому мінімальна пенсія з інвалідності з грудня складає 1452 грн.

Згідно з новим пенсійним законодавством, мінімальний розмір пенсії за віком тепер дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб, Оскільки з 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, підвищився з 1312 грн до 1373 грн, відповідно, повинні підвищитися і пенсії. Нагадаємо, раніше мінімальна пенсія за віком становила 949 грн.

Проте, як повідомили нам в кількох районних пенсійних фондах, жодні інструкції щодо перерахунку грудневих пенсій до них поки не надходили. Тобто підвищення пенсій у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму поки що не відбулося.

Грошова допомога малозабезпеченим сім’ям також підвищиться. Адже розмір допомоги визначається як різниця між сукупним доходом сім’ї та сумою прожиткових мінімумів для всіх членів сім’ї. Якщо доходи малозабезпеченої сім’ї в грудні не змінилися, то сума соціальної допомоги може збільшитися, оскільки зріс розмір прожиткового мінімуму.

За такою ж формулою розраховується і сума допомоги одиноким матерям (розмір прожиткового мінімуму для дитини мінус середньомісячний дохід сім’ї на одну особу), і розмір допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (50% прожиткового мінімуму на дитину мінус дохід на одного члена сім’ї).






Друкувати
Найбільш популярні матеріали