ФРУ: З “Купуй українське, плати українцям!” ProZorro запрацює на Україну!
Прийняття законопроекту № 7026 про обов’язкове врахування місцевої складової для спеціалізованих предметів державних закупівель дозволить ProZorro на повну запрацювати на українську економіку та добробут українців. Про таку позицію виробників повідомляє Федерація роботодавців України.


Як зазначається, організація провела засідання Президіїї, яка представляє власників великих промислових підприємств та керівників галузевих об'єднань бізнесу ключових для України секторів економіки. Підприємці переконані – повага та підтримка власного виробництва - запорука економічного зростання – і через масштабну експортну експансію, і через розумне імпортозаміщення. На їх думку, це прекрасно розуміють національні виробники, але не розуміють ті, хто має відповідати безпосередньо за розвиток національної економіки та промисловості. "Чесно кажучи, дивує ситуація, коли заступник міністра економіки, який персонально відповідає за розвиток національної промисловості, робить все з точністю до навпаки – щоб національної промисловості в Україні не було. Натомість, необхідно підтримувати ідеологічний тренд - захищай та розвивай свої, українські ринки. Робити ставку на власну промисловість. У США рівень локалізації для виходу на їхній ринок становить 60%, Канаді та Квебеку – також 60%, у ЄС – 50%, Австралії – 40%. Тим самим, ці країни мають систему преференцій у держзакупівлях для своїх національних виробників. Тому що розуміють, у першу чергу - це робочі місця і добробут їх громадян. Чому Україна не робить того ж самого, захищаючи своє національне?" - висловив обурення Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

На користь законопроекту також виступили виробники та підприємці під час парламентського круглого столу «Купуй українське, плати українцям!». Підтримали його також провідні об'єднання виробників - УСПП, ТПП та інші.

Нагадаємо, вчора 241 народних обранців проголосувало за прийняття у першому читанні за основу законопроекту №7206, яким запроваджується вітчизняно-орієнтована модель державних закупівель «Купуй українське, плати українцям!». Головна новація законопроекту — обов’язкове врахування критерію місцевої складової, яка повинна мати не менше ніж 20% у структурі приведеної ціни для спеціалізованих предметів закупівель, що визначаються Кабміном. Ця складова обраховується через рівень ресурсної локалізації виробництва предмета закупівлі за прозорою формулою, встановленою законом і згідно з методикою, яку згодом буде затверджено урядом.

За оцінками експертів, «Купуй українське, плати українцям!» додасть близько 1,1 відсоткового пункту до зростання ВВП, а також потенційно скоротить імпорт на 4,4% і безробіття — на 0,4% відсоткового пункту, що позитивно позначиться на торговельному балансі, промисловому виробництві та доходах громадян України.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали