Хто домігся заборони на продаж найбільшого багатства українського народуЗапуск вільного ринку сільськогосподарських земель в умовах низького рівня платоспроможності українських селян відкриє можливість ділкам та спекулянтам скупити чорноземи за заниженими цінами. Упередити такі негативні моменти вдається за рахунок неодноразової пролонгації мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Відомий український політик Андрій Павловський зазначає, що «Батьківщина» домоглася продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на 1 рік. Пропозиція «Батьківщини» (законопроект 7350-3) передбачала продовження мораторію на 5 років одночасно з можливістю для селян продавати свої паї державі.

Утім, ВРУ пристала на компромісний законопроект 7350, який продовжив мораторій тільки на рік. Однак і це є перемогою, якої досягла «Батьківщина» разом з аграріями та фермерами, які сьогодні зібралися під стінами парламенту на мітинг.

В разі не продовження мораторію на вільний оборот сільськогосподарських земель пропозиція землі на ринку була б значною, що призвело б до суттєвого зниження її вартості і сформувалися б передумови для її масової скупки земельними спекулянтами. Це негативним чином відобразилося б на соціальній стабільності в українському селі.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали