40% українських компаній страждають від внутрішньої корупції
До такого висновку дійшли експерти YouControl, котрі презентували експрес-результати першого в Україні опитування щодо поширення та різновидів внутрішньої корупції серед українських компаній. За його результатами, 44% компаній відчули лобіювання до співпраці конкретних компаній-підрядників, 24,8% вимагають від порушника відшкодування збитків, а 47% компаній не мають спеціального плану дій щодо виявлення та усунення внутрішньої корупції.


Звісно, одним з головних чинників стримування розвитку бізнесу в Україні продовжує залишатися корупція серед державних органів. Та значно менше уваги сьогодні приділяється внутрішній корупції, тобто зловживанням посадовим становищем, нечесними діями в обмін на гроші чи особисту вигоду співробітників компаній. На жаль, вона надзвичайно поширена в українському бізнес-середовищі та завдає цим компаніям значні фінансових і репутаційних збитків. А це явище не менше в вливає на бізнес-клімат в Україні, ніж корупція владна.
40% українських компаній страждають від внутрішньої корупції

Саме тому компанія YouControl і провела опитування щодо внутрішньої корупції в бізнесі, в якому взяло участь півтисячі осіб, передусім власники та директори, бухгалтери та юристи малого та середнього бізнесу.
За результатами опитування, найпоширеніші випадки внутрішньої корупції в українському бізнесі наступні:

44% – компаній відчули лобіювання до співпраці конкретних компаній-підрядників;

40% – стикнулось з переманюванням клієнтів чи крадіжкою проектів компанії;

38,5% – мали проблеми зі злиттям конфіденційної інформації конкурентам або членам їхніх родин;

21% – помітили дублювання співробітником надання профільних послуг в якості ФОПа у робочий час.
40% українських компаній страждають від внутрішньої корупції
Натомість бізнес-процеси щодо запобігання внутрішній корупції в Україні розвинені мало: 47% компаній не мають спеціального compliance (плану дій) щодо виявлення та усунення внутрішньої корупції; 31% компаній лише планують його створити й тільки 22% з них вже користуються антикорупційним комплаєнсом.

Ігор Галущак






Друкувати
Найбільш популярні матеріали