Чому влада підвищує мінімальну зарплатуРізке підвищення рівня мінімальної оплати праці в Україні може відправити Уряд шляхом помилок першої половини 90-х, то тоді Україну чекають непередбачувані результати: інфляція, явно не у 9%, та продовження глибокої девальвації гривні.

«Середня зарплата формується як об'єктивний чинник офіційних зарплат у державному та приватному секторі. Для того, щоб досягнути середньої зарплати у 10 тисяч гривень, потрібно, аби третина працюючих українців мала зарплату не менше 14 тисяч грн. Тоді у середньому, при «мінімалці» у 4 100 грн, можна буде вийти на 10 тисяч», - пояснює економіст Андрій Новак.

«Як наслідок, через підвищення мінімальної зарплати, Уряд запланував девальвацію на кінець 18-го року: заклав у бюджеті курс у 30,1 грн за долар. Що означає одне: усі питання в економіці українська влада вирішуватиме за рахунок девальвації гривні. Це дуже легка дорога для влади. – Адже так одночасно «убивають двох зайців»: йде наповнення, виконання та перевиконання центрального та місцевих бюджетів через інфляційний ефект, а також задовольняються апетити наших знаменитих експортерів. Саме для них і роблять цю девальвацію: для них вигідною є «дорога» валюта. Але це на шкоду усьому дрібному та середньому бізнесу. Але їх інтереси зараз зовсім неважливі для влади», - додає експерт.

В Україні де-факто стартувала передвиборча кампанія. Тому політики розпочали змагання в економічному популізмі. Вони змагаються між собою у тому, хто із них наобіцяє українцям більше зарплат, пенсій та різних допомог. Тільки так можна пояснити обіцянку Петра Порошенка збільшити мінімальну зарплату до 4 100 грн та «оптимістичний» прогноз прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо росту середньої зарплати українців у 2023 році до 10 тисяч грн.


Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали