Минулий рік виявився досить сприятливим для економіки України, що спеціалізується в основному на продажі сировинних товарів. Зокрема, у 2017 році Metals & Minerals Price Index виріс на 12%, а вартість пшениці на 1,6% (з 427 до 434 дол., включаючи високе зростання цін у липні до 550 дол. за тонну). Загалом, експорт товарів та послуг з України за результатами 11 місяців 2017 року збільшився на 18%.

Це забезпечило національну фінансову систему через міжбанківський ринок додатковими 8 млрд. дол., а якщо добавити ще суми боргового руху капіталів, то країна отримала валютних активів в 2017 році на 10 млрд. дол. більше, ніж в попередньому. Частина валюти була спрямована у офіційні резервні активи Національного банку (+3 млрд. дол.), а інша на виплату зовнішньої заборгованості та фінансування імпортних закупок. В цілому, платіжний баланс України за результатами 11 місяців виявився профіцитним – 2,5 млрд. дол.

Також варто відмітити, що Уряд активно використовував емісію облігацій внутрішньої державної позики, сума котрих в обороті збільшилась на 100 млрд. грн. та прямі вливання Національного банку у державний бюджет під виглядом прибутку установи становили 44,4 млрд. грн. Тим не менше, темпи зростання експорту дозволили врівноважити дані обсяги роту грошової маси та забезпечити стабільність національної грошової одиниці.

Який курс долара буде в Україні у 2023 році

У 2023 році очікується, що обсяг емісії не перевищить 160 млрд. грн., а експорт товарів та послуг збільшиться як мінімум на 10%. Крім того, від’ємне сальдо поточного рахунку платіжного балансу буде повністю перекрите борговим капіталом.

Який курс долара буде в Україні у 2023 році

В даному варіанті, можна очікувати курс долара в Україні в межах 28-29 грн. Якщо Національний банк України виявить бажання поповнити офіційні резервні активи на 1-2 млрд. дол., то валютний курс не перетне позначки 30 грн., оскільки коефіцієнт еластичності курсу до обсягів доларової маси у 2023 році складе 0,5, що відображає зміну курсу лише на 50 копійок при зростанні резервів на 1 млрд. дол.

При негативному сценарії, курс долара в Україні буде на відмітках 32-33 грн., це зокрема при відсутності зростання експорту товарів та послуг. Однак, цінова кон’юнктура на світових товарних ринках доводить наявність стійкої тенденції до підвищення вартості сировинних товарів.

VADYM BARDAS
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали