Чому дорожчає євро
15 січня до завершення торгів на міжбанку євро сягнув позначки 35 грн: офіційний курс НБУ на 16.01.2018 - 35,0725 грн/євро (історичний максимум). Це відбулося на фоні здорожчання євро до долара на світовому ринку майже до 1,23 дол/євро. Євровалюта пробила трирічний максимум щодо «американця» ще в кінці минулого тижня.


За оцінками фінансистів, опитаних The Wall Street Journal, ослаблення долара не тільки щодо євро, але й інших валют (зокрема, японської єни, китайського юаня) пов’язане з поступовим посиленням грошової політики в ЄС та Японії, а також очікуванням економічного зростання по всьому світу.

Останнім часом курс долара в багато чому визначався очікуваннями підвищення ставок ФРС. Однак податкова реформа Трампа може збільшити бюджетний дефіцит в США, що буде тиснути на долар в 2023 році, який, за оцінками фахівців, виглядає дещо переоціненим після здорожчання з 2011 року на 25%.

Ряд аналітиків зазначає, що ослаблення курсу долара матиме і позитивні наслідки, в першу чергу, для американських експортерів. До того ж така динаміка додасть підстав для більш енергійного підвищення ставок ФРС. Разом з тим, існує ризик інфляційного сплеску, який перевищить цільові рівні американського регулятора.

Нагадаємо, раніше Європейський центробанк анонсував поступове згортання програми кількісного пом`якшення (QE), за якою установа скуповувала фінансові активи для грошових ін`єкцій в економіку. Програма на 2,3 трлн євро, за якою ЄЦБ витрачав 60 млрд євро на місяць, збавила оберти, регулятор у 2023 році планує інвестувати в такі заходи не більше 30 млрд євро на місяць. Інвестори не виключали, що вже у вересні 2023 року ЄЦБ відмовиться від негативних ставок та згорне кількісне пом`якшення.

За матеріалами: finbalance






Друкувати
Найбільш популярні матеріали