Нефьодова можуть звільнити за антипромислову позицію
Федерація роботодавців України спільно з іншими бізнес-об’єднаннями, профільними асоціаціями та українськими виробниками оголосила недовіру Першому заступнику Міністра економіки України Максиму Нефьодову, з вимогою його звільнення та проведення службового розслідування щодо його діяльності. Із відповідним зверненням промисловці звернулися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Підприємці переконані – безпосередню відповідальність за розвал української промисловості несе людина, яка, згідно зі своїми функціональними обов’язками, має опікуватися її розвитком. «За час перебування на нинішній посаді він не лише не спромігся ініціювати розробку ефективної програми розвитку національної промисловості, незважаючи на вимоги бізнесу, але й навпаки низкою своїх дій, а також бездіяльністю зробив все, щоб такий документ не з’явився.

Ще один фактор, який завдає шкоди національній промисловості – постійна протидія з боку пана Нефьодова будь-яким спробам розвернути систему державних закупівель обличчям до вітчизняного виробника. Ми бачимо суцільне нехтування заходами з його підтримки у цій сфері, які є сталою практикою у всіх розвинених країнах світу. Агресивне несприйняття паном Нефьодовим нещодавно прийнятого в першому читанні Верховною Радою Закону «Купуй українське, плати українцям» взагалі ставить питання: розвитком чиєї промисловості опікується Перший заступник Міністра?» – зазначається у зверненні.

«Ми очікуємо від Уряду не лише розслідування діяльності Нефьодова та його звільнення, а, перш за все, якнайшвидшого прийняття актуальної програми розвитку української промисловості. І готові допомогти зробити це якнайшвидше. Закликаємо український бізнес приєднуватися до нашого відкритого звернення, до захисту спільних позицій та боротьби за краще майбутнє для нашої країни!», – закликають підписанти документи.

У свою чергу, позицію виробників підтримав Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, назвавши 8 причин для відставки Максима Нефьодова: «Як може в Уряді відповідати за розвиток промисловості людина, яка відмовчувалась чи навіть виступала проти найважливіших промислових ініціатив?

– 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка;

– 2-разове підвищення вивізного мита на металобрухт;

– енергосервісні контракти (ЕСКО) для масштабної енергомодернізації;

– індустріальні парки зі стимулами для нових виробницитв;

– експортно-кредитне агентство для підтримки несировинного експорту;

– 2-річна розстрочка імпортного ПДВ на виробниче обладнання;

– скасування корупційних санкцій ЗЕД, які б'ють по експортерах;

– держзакупівлі з врахуванням місцевої складової «Купуй українське, плати українцям», – зазначив заступник Лідера РПЛ з економічної політики.

«Зроблю все, щоб Прем’єр прийняв це як настанову до виконання. Це буде корисно для економіки і одночасно важливий урок усім компрадорам, агентам зовнішнього впливу та опонентам промислово-інноваційного розвитку України!» – запевнив В.Галасюк.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали