Банкіри спрогнозували, що буде з курсом найближчим часом
Банкіри очікують стабілізації курсу гривні при помірному прояві внутрішніх і зовнішніх ризиків.


“Обмінний курс на міжбанківському валютному ринку поки що нормалізується після істотного зміцнення гривні, якому сприяв активний продаж іноземної валюти для придбання гривневих ОВДП у портфелі, а також для сплати українськими підприємствами квартальних податкових платежів”, – зазначив головний економіст Альфа-банку (Україна) Олексій Блінов, пише finance.ua.

За його прогнозами, до кінця місяця можливе невелике послаблення української валюти на фоні великих сум відшкодування податку на додану вартість експортерам, що зазвичай скорочує потребу експортерів в продажу іноземної валюти.

“Швидше за все, до кінця лютого курс гривня-долар буде коливатися в межах 26,90-27,50 UAH/USD “, – констатує Блінов.

Серед факторів, що впливають на розворот курсових трендів, директор казначейства банку “Кредит Дніпро” Олег Курінний називає: завершення періоду підвищеної активності нерезидентів з продажу валюти під купівлю ОВДП; збільшену активність імпортерів-енерготрейдерів; відновлення ринкового попиту на валюту, який частково був відкладений в період зміцнення гривні до проходження курсового локального “дна”; турбулентність долара на світових ринках; високий рівень гривневої ліквідності, що створює ресурс для спекулятивних розхитувань; зазор між котируваннями міжбанку і готівкового ринку, який більше орієнтований “на підвищення”.

“Ключовим чинником впливу на курс є співвідношення попиту та пропозиції валюти, головним джерелом пропозиції в українській відкритій економці є надходження експортної виручки, яка залежить від сезонності та кон’юнктури сировинних товарних ринків”, – говорить Курінний.

Він зазначає, що навесні ці фактори будуть працювати на користь зміцнення курсу гривні.

Також, на його думку, вплив на курс буде мати подальший перебіг співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, внутрішні і зовнішні політичні ризики.

За його прогнозами, коридор курсу на цьому тижні складе 27-27,2 UAH/USD, у разі помірного прояву внутрішніх і зовнішніх ризиків.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали