Конституційний суд України визнав незаконним оподаткування пенсій
Конституційний Суд визнав незаконним оподаткування пенсій.


Про це повідомляє прес-служба суду.

Конституційний суд 27 лютого розглянув конституційне подання 48 депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції положень абзаців 12, 14 пункту 32 розділу I закону україни "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи "та подання Верховного Суду щодо конституційності положення абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу.

Конституційний суд вважає, що застрахована особа може реалізувати своє право на пенсію в повному обсязі.

А справедливим повинен визнаватися такий підхід законодавця, при якому забезпечується рівне співвідношення між страховими внесками та розміром пенсійних виплат. В Україні це досягається відношенням розміру пенсії до тривалості страхового стажу та розміру зарплати (доходу).

"Саме тому введення пенсійного оподаткування, починаючи з певного її розміру, на думку Конституційного Суду України, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, так як приводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміру заробітної плати застрахованої особи", - сказано в повідомленні.

Отже, оподаткування пенсій і зміну суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить принципам правової визначеності, передбачуваності та справедливості.

Рішення Конституційного Суду є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали