Україна переймає успішний досвід Нідерландів у виробництві біометану та енергії з біомасиУ рамках візиту до Нідерландів на чолі української делегації Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів зустріч із представниками компанії «HOST», яка є одним із найбільших європейських постачальників біогазових установок,котлів, які працюють на біомасі та відходах, а також когенераційних установок. Унікальність, наприклад, біогазових установок, полягає у тому, що вони можуть працювати на різних видах біомаси.

Зокрема, у м. Ваалвіук українська делегація відвідала установку з виробництва біометану. У якості сировини використовуються різні види відходів (рослинництва та харчової промисловості).У результаті ця біогазова установка виробляє 950 м3біометану за годину. Біометан постачається у газову мережу.

Також провели зустріч із представниками нідерландської компанії «KARA», яка застосовує інноваційні рішення для виробництва тепла та електроенергії з біомаси. У портфоліо компанії – проекти потужністю від 250кВт до 15МВт. Філіали компанії розміщеноу Німеччині, Південній Африці та, що важливо, в Україні.

Зокрема, у м. Еде ознайомилися із роботою біоТЕЦ, яку встановила компанія «KARA». Потужність об’єкту складає 8,5 МВт теплової та 1 МВт електричної енергії. У місті працює ще одна біоТЕЦ. Разом ці два об’єкти, що використовують деревну біомасу, забезпечують теплом близько 15 тис. домогосподарств та підприємства міста.

Зі свого боку, Голова Агентства закликав представників нідерландських компаній активно цікавитися українським ринком.

«Для інвесторів, які зацікавлені у встановленні твердопаливних котелень, біогазових установок і біоТЕЦ, ми удосконалили правове поле та підготували низку стимулів. Це і гарантований на законодавчому рівні тариф на тепло з альтернативних джерел енергії, і підвищений «зелений» тариф на електроенергію з біомаси та біогазу», - пояснив С.Савчук.

Українські міста отримають чимало переваг від таких проектів, адже вони дозволять замістити традиційні енергоресурси, особливо газ, заощадити кошти і водночас вирішити питання енергозабезпечення споживачів. Крім цього, активізується місцевий бізнес і, загалом, розвивається економіка.

За підсумками зустрічей учасники делегації домовилися налагодити тісну співпрацю з нідерландськими компаніями, обмінюватися досвідом, знаннями та технологіями. Також, Агентство повідомить про низку затребуваних українськими містами проектів у сфері виробництва енергії з біомаси.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали