Держенергоефективності спільно з експертами GIZ напрацьовує шляхи імплементації Директиви ЄС щодо енергоефективності у промисловостіРазом із фахівцями Проекту GIZ «Реформи у сфері енергоефективності в Україні» та Мінрегіону Голова Держенергоефективності Сергій Савчук обговорив ефективні шляхи імплементації статей 5 та 8 Директиви ЄС № 2012/27/EU «Про енергоефективність».

Учасники семінару сфокусували особливу увагу на питаннях створення системи енергоаудиту та енергоменеджменту у різних секторах економіки країни, у тому числі у промисловості.

Більше 30% загального енергоспоживання в країні припадає на промисловість. Відповідно до Національного плану дій з енергоефективності до 2020 р. Україна взяла на себе зобов’язання скоротити цей показник на чверть.

«У цьому контексті проведення енергоаудитів та запровадження систем енергоменеджменту на промислових об’єктах – першочерговий елемент у системі стимулювання реального сектору економіки до зменшення енергоспоживання», - наголосив С.Савчук.

Досвідом країн ЄС у проведенні кваліфікації енергоаудиторів та визначенні якості енергоаудитів поділився консультант Проекту GIZ Вольфганг Лутц. Його рекомендації, зафіксовані у так званій «Білій книзі» («White paper») для України, буде використано при імплементації восьмої статті 27-ої Директиви.

Зі свого боку С.Савчук наголосив, що для підвищення енергоефективності у промисловості Держенергоефективності розроблено механізм стимулювання енергоємних підприємств до впровадження енергоефективних проектів та переходу на альтернативні джерела енергії.
Окрім цього, учасники розглянули методологію розрахунку енергоефективності (для енергетичного сертифікату), особливості підвищення енергоефективності у муніципальних будівлях, кваліфікацію та акредитацію енергоаудиторів, контроль якості енергоаудитів на прикладі країн ЄС тощо.

Усі напрацювання, досягнуті у рамках дводенного семінару, буде враховано під час подальшої розробки та доопрацювання законодавчої бази для імплементації 27-ої Директиви ЄС.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали