Фінанси на екологічну безпеку - питання не лише національної, але й міжнародної вагиСьогодні, 29 березня в м. Кишинів (Республіка Молдова) під головуванням Рахункової палати України, розпочалося IV засіданні Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф. У засіданні беруть участь представники вищих органів фінансового контролю Албанії, Білорусі, Болгарії, Казахстану, Молдови Польщі, Румунії, Сербії, Туреччини та України.

- Місія нашої Робочої групи полягає в підвищенні потенціалу, об'єднанні і координації зусиль європейських ВОФК у сприянні національним урядам щодо вироблення діючих та ефективних інструментів попередження та ліквідації наслідків катастроф, - наголосив Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, відкриваючи засідання Робочої групи.

Проблема захисту територій держав і населення від паводків – актуальне питання не лише національної, але й міжнародної безпеки. Особливо за умови зміни клімату, підвищення рівня світового океану, збільшення обсягу опадів тощо. Лише в Україні високе підняття води трапляється кожен третій рік. Паводконебезпечною визнано майже 27 відс. території (165 тис. км2 ) держави, де проживає майже третина населення. Особливо потерпають гірські і передгірні райони Карпат.

Розуміючи актуальність проблеми, а також важливу роль ВОФК у процесі, члени Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, висловили зацікавленість у проведенні міжнародного аудиту за вказаним напрямом, який фактично розпочнеться після IV засідання Робочої групи. До проведення міжнародного аудиту вже приєдналися ВОФК Білорусі, Польщі та України, окремі з яких завершили проведення національних аудитів та представили їх результати на засіданні. Підготовка Спільного звіту за результатами проведеного міжнародного координованого аудиту здійснюватиметься у 2019 році.

На засіданні Робочої групи учасникам також було представлено результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту виконання рекомендацій Міжнародного координованого аудиту Чорнобильського фонду "Укриття", здійсненого в межах діяльності Робочої групи.

Голова Рахункової палати відзначив актуальність проблематики зняття з експлуатації діючих атомних електростанцій, які є потенційним джерелом техногенних катастроф:

- На жаль, досвід країн у цій сфері недостатній, а фінансові ресурси, необхідні для зняття з експлуатації атомних електростанцій, величезні і в той же час обмежені, - сказав Валерій Пацкан. - Це надає особливої важливості питанням їх ефективного, економного і результативного використання. Вважаю, що питання ефективного і безпечного зняття з експлуатації АЕС вимагають ретельнішого вивчення і дослідження, а тому заслуговують на особливу увагу з боку вищих органів фінансового контролю.

- Рахункова палата України, як керівник Робочої групи, налаштована на активний обмін думками, інформаційну і практичну насиченість зустрічі, націленість як на особисте удосконалення, так і на покращення аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф у країнах – учасницях EUROSAI. Враховуючи накопичений нами досвід і знання, ми просто зобов'язані приступити до спільних проектів з найбільш актуальних тем діяльності нашої Робочої групи та активізувати наші зусилля, - підкреслив Валерій Пацкан.

Довідково: Х Конгрес EUROSAI (у 2017 р.) прийняв рішення продовжити мандат Робочої групи на наступний трирічний період, під головуванням Рахункової палати України.

Управління інформаційної політики






Друкувати
Найбільш популярні матеріали