Вищі органи фінансового контролю України і Молдови домовились про подальшу співпрацюВ ході IV засідання Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, яке проходить у Молдові, Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан зустрівся з Головою Рахункової палати Республіки Молдова Вячеславом Унтіла.

Валерій Пацкан подякував очільнику Рахункової палати Молдови за чудово організований захід та створену атмосферу доброзичливості й взаємодовіри, яка супроводжувала засідання.

В ході зустрічі керівників ВОФК України і Молдови було обговорено питання подальшої співпраці в рамках Робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф.

Під час бесіди Вячеслав Унтіла поділився досвідом реформування Рахункової палати Республіки Молдова, впровадженням нового закону про ВОФК Молдови. Були також підняті питання подальшої співпраці вищих органів фінансового контролю України та Молдови, зокрема, контролю за бюджетними коштами що спрямовуються на впровадження системи поводження з відходами. Для обох країн тема актуальна.

На засіданні Робочої групи Рахункова палата України представила результати проведеного у 2017 році аудиту впровадження системи поводження з побутовими відходами та ефективності використання коштів державного бюджету в цій сфері. Актуальність питання обумовлена критичністю ситуації з побутовими відходами у державі. На полігонах України, на початок 2017 року вже накопичилося більш як 200 млн тонн побутових відходів. При цьому в середньому щороку додатково збирається ще біля 11 млн тонн.

У той же час, 94 відсотки відходів - змішані, через недостатність їх сортування. І лише 6 відсотків переробляється або спалюється. Інші захороняються на полігонах, які вже займають площу більше 9 тисяч гектарів. При цьому, більше 5 відсотків звалищ в Україні перевантажені, а 30 – не відповідають нормам екологічної безпеки.

Окрім цього, послугами з вивозу побутових відходів не охоплені майже 22 відсотки населення, що призводить до забруднення навколишнього середовища та появи несанкціонованих звалищ.

Все це створює загрозу негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я населення та потребує негайного вирішення, через залучення інвестицій, в тому числі державних.

Управління інформаційної політики






Друкувати
Найбільш популярні матеріали