Лізинг в Україні: обнадійливі перспективи
Цьогоріч обсяги лізингу на українському ринку зростуть у 1,2-1,5 рази. Зростання його обсягу буде відбуватись за рахунок проведення лізингових операцій в нових сегментах ринку, а також шляхом залучення бюджетів муніципалітетів до таких схем фінансування. Таким був лейтмотив міжнародної конференції «Лізинг в Україні: нові виклики та можливості», яка відбулася у Львові за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».


Нагадаємо, що Асоціація «Українське об’єднання лізингодавців» була створена в 2005 році як добровільне об’єднання професійних учасників ринку лізингу. Головною метою Асоціації є «сприяння розвитку відкритого і рівно доступного ринку оперативного і фінансового лізингу в Україні шляхом координації діяльності підприємств, що об'єдналися для захисту спільних інтересів».

А в 2017 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), завершила ліцензування лізингової діяльності. Відтак станом на 1 січня 2023 року ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу отримали 379 компаній (94 лізингодавців - юридичних осіб (нефінансових установ) та 285 фінансових компаній). Натомість мета Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» (жовтень 2016 року – грудень 2020 року) – допомогти перетворити фінансовий сектор України на прозору, справедливу та диверсифіковану систему, яка підтримує підприємства всіх розмірів та слугує потребам людей.

Проект підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає допомогу за такими напрямами: підвищення довіри до банківського сектору; розширення доступу до фінансів у небанківському фінансовому секторі; розширення застосування електронних фінансів; реформування пенсійної системи; а також інформаційно-освітня робота з вразливими групами населення для збільшення їхнього залучення до фінансових ринків. Особливу ж увагу Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» приділяє питанням фінансової грамотності та захисту прав споживачів фінансових послуг, щоб допомогти їм отримати впевненість, знання, інформацію та захист, необхідні для розширення можливостей повноцінної участі у фінансових ринках.

Як зазначив, Олександр Залєтов, член Нацкомфінпослуг: «Портфель лізингових компаній зараз зростає швидше, ніж ВВП країни. Так за 2017 рік вартість договорів фінансового лізингу збільшилась на 32% - до 12,97 млрд. грн. І ми бачимо, що цей тренд продовжується».

За даними ж регуляторів ринків фінансових послуг (НБУ та Нацкомфінпослуг), збільшення обсягу операцій фінансового лізингу демонструють як лізингодавці, так і банки. Сукупний портфель лізингових угод у 2017 році склав 40,8 млрд. грн., з них угоди укладені юридичними особами–лізингодавцями – на суму 22,8 млрд. грн., а лізингових угод банків – на суму 18 млрд. грн. А лізингові компанії – учасники асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» (об’єднує левову частину учасників ринку) нині демонструють значно більші темпи зростання – за 2017 рік учасниками асоціації було укладено нових угод на суму 9,7 млрд. грн., що на 53% більше ніж минулого року.

Своєю чергою Олександр Кощєєв, голова Ради директорів Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» підкреслив: «Нові напрями фінансування, оперативність прийняття рішень, гнучкість графіків та умов, якісний маркетинг стають запорукою успішного розвитку цього бізнесу. Небанківські установи набагато швидше, ніж банки, приймають рішення. Вони більш клієнторієнтовані і мають можливість пропонувати фінансування на «гнучкіших» умовах. І тому ми даємо позитивний прогноз розвитку ринку. На 2023 рік зростання ринку лізингу очікується в 1,2-1,5 рази. Але все буде залежати від регуляторного середовища та фінансової стабільності».

А Юлія Вітка, заступниця керівника проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» поділилась власним прогнозом: «Наші оптимістичні очікування на 2023 рік – зростання лізингового ринку не менш як на 20%. Головний драйвер та вигодоотримувач цього ринку залишається незмінним – малий та середній бізнес, для якого спрощується доступ до фінансів і котрий бізнес починає більше розуміти переваги використання небанківських способів фінансування. Адже банківський ринок традиційно є більш зарегульованим. Відтак дуже часто банківські кредити є недоступними МСБ».

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали