Україна та Туреччина розглядають можливості взаємовигідної співпраці у «чистій» енергетиці та енергоефективностіУ складі урядової делегації України до Туреччини Голова Держенергоефективності Сергій Савчук взяв участь в 11-му Пленарному засіданні Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва, що відбулося під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та Міністра національної оборони Туреччини Нуреттіна Джаніклі.

Розвиток «чистої» енергетики - ще одне важливе питання двосторонньої співпраці.

«За останні кілька років Україна суттєво активізувалася уцій сфері. Ми стали членом IRENA, удосконалили законодавчу базу, збільшили темпи введення нових потужностей у «чистій» енергетиці і продовжуємо цікавитися новими технологіями та інвестиціями. Тому налагоджуємо по-справжньому плідне партнерство із різними країнами світу, у тому числі із Туреччиною», - пояснив С.Савчук.

За даними «REN21», Туреччина входить у п’ятірку країн-лідерів за обсягами введених у 2016 р. геотермальних потужностей.

Також,Туреччина знаходиться у ТОП-10 країн світу за встановленими у 2016 р. потужностями вітро- та гідроелектростанцій. Активно розвивається і сонячна енергетика.

У рамках круглого столу та ділових зустрічей Голова презентував урядовцям та підприємцям Туреччини послідовну державну політику України щодо розвитку «чистої» енергетики, швидкий темп встановлення потужностей, значний ресурсний потенціал та плани щодо розробки дієвих механізмів фінансування «зелених» проектів (запровадження «зелених облігацій», створення «greenfunds» тощо).

За результатами перемовин передбачається опрацювати можливість укладання Меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлюваної енергетики та альтернативних видів палива між Держенергоефективності та Міністерство енергетики та природних ресурсів Туреччини (http://www.enerji.gov.tr).

С.Савчук переконаний, що двостороння співпраця дозволить не лише обмінюватися досвідом, технологіями та практиками щодо розвитку відновлюваної енергетики, а й стимулювати реалізацію «зелених» проектів в Україні за участю турецьких компаній та інвестицій.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали