Модель накопичувальної системи пенсій може бути занадто дорогою для українців - Рева
Міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що модель накопичувальної системи пенсій, яку пропонують депутати в законопроекті №6677, виявиться надто дорогою для українців.


Про це міністр заявив у коментарі “Делу”, пише finance.ua.

Депутати пропонують, щоб на ринку обов’язкових накопичень працювали три гравці – недержавні пенсійні фонди (приймають внески від учасників системи), адміністратори (ведуть персональні рахунки) і компанії з управління активами (безпосередньо інвестують гроші). Це все приватні організації, які повинні будуть отримувати комісію з накопичених грошей за свої послуги.

Така система, на думку і Національної комісії з цінних паперів (повинен бути регулятор всіх компаній, які мають стосунок до пенсійних грошей), і міністра соцполітики А.Реви, буде дуже витратною для українців.

“Вартість обслуговування системи накопичень для українців – це принципове питання. Ми будемо обговорювати. Але я вважаю, що витрати українців в накопичувальній системі потрібно мінімізувати”, – говорить Рева.

Міністр додає: зараз вартість послуг адміністрування Пенсійним фондом виплат по всій Україні становить 1%. У Нацкомісії в свою чергу кажуть, що вартість системи добровільних накопичень, яка зараз працює, становить 4,93% від вартості активів.

“У Нацкомісії є пропозиція, як скоротити витрати”, – зазначає Рева.

Регулятор пропонує, щоб усі обов’язкові накопичення адміністрував один Накопичувальний фонд. Тобто всі внески будуть сплачуватися в одну неприбуткову організацію і враховуватися в одному місці. Але керувати активами, інвестувати кошти повинні будуть компанії (в концепції Комісії – приватні), які мають відповідну кваліфікацію.

Якщо функцію адміністрування (тобто збору і обліку грошей) “розсіяти” між недержавними пенсійними фондами, вийде дорога для українців система, вважають у Нацкомісії.

Міністр Андрій Рева при цьому зазначає, що розроблений депутатами законопроект потрібно доопрацювати ще до першого читання. “До першого читання документ повинен бути узгоджений з усіма – і з урядом, і з депутатами, з Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку”, – підкреслив Рева.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали