Безкоштовне працевлаштування завдасть відчутного удару по шахраям від міжнародного працевлаштуванняПольсько – українська господарча палата разом з Всеукраїнською асоціацією компаній з міжнародного працевлаштування розпочинають спільний проект «Партнерство та працевлаштування», який повинен призвести до подолання шахрайства при працевлаштуванні українців в Польщу.

Польські бізнесмени дуже зацікавлені в українських трудових мігрантах та хочуть залучати їх на довготерміновій основі на роботу. Для цього потрібно прибирати адміністративні бар’єри між країнами та створювати передумови для синергії між польськими роботодавцями та найманими робітниками з України. Про це йшла мова на 10-му Балтік бізнес форумі, який відбувався 18 - 20 квітня та зібрав велику кількість урядовців, бізнесменів та громадських діячів з Польщі та України.
Одним із факторів подолання шахрайства буде безкоштовне працевлаштування. Українці не повинні платити гроші за своє працевлаштування за кордоном, а компанії-посередники отримуватимуть дохід не від фізосіб, а від роботодавців, які шукають для себе персонал. Таким чином, безкоштовне працевлаштування завдасть удару по шахрайським схемам і недобросовісним компаніям, які тепер не зможуть дурити голови українцям і брати гроші за нібито пошук роботи, а насправді невідомо за що.

«Безумовно, польський ринок праці сьогодні знаходиться у поганій демографічній ситуації. Іде процес старіння польського суспільства і він буде тільки набирати обертів. І потрібно розуміти, що найактивніші дії щодо покращення демографічної ситуації дадуть ефект тільки за 20 років. Тому у підприємців є великі проблеми з пошуком робітників… польський ринок праці сьогодні не може обійтися без працівників з України», - заявив Яцек Мечина, провідний експерт польської асоціації роботодавців «Левіафан».

«Всі ті трудові мігранти, які знаходяться на території Польщі, можуть розраховувати на захист своїх прав та свобод. Ми займаємося всім комплексом питань, пов’язаних з легальним працевлаштуванням українців в Польщі а також захистом їх прав», - повідомив Леслав Навацкі, представник офісу польського омбудсмена.
«На мій погляд, в Україні досі недостатньо робиться для того, щоб з одного боку, захистити українських трудових мігрантів, а з іншого, організувати нормальне функціонування ринку міжнародного працевлаштування. Українцям необхідно знати, що шукати роботу в Польщі потрібно тільки через ліцензовані компанії, які несуть відповідальність за те, куди вони відправляють людей. Крім того, працевлаштовуватися краще на великих підприємствах, де виплата зарплати йде на банківську карту, дотримуються всі передбачені польським законодавством норми охорони праці і є соціальне страхування», - сказав Василь Воскобойник, президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:
Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали