«Сміттєву позику» від ЄБРР львів’яни віддаватимуть «чортову дюжину» роківСміттєпереробний комплекс, який Львівська міська рада планує збудувати у місті Лева коштом ЄБРР, ще довго не буде прибутковим. При цьому столиця Галичини повинна буде віддавати всі позичені кошти, сплачувати відсотки за кредит та забезпечувати покриття коефіцієнту боргу. Саму ж позику потрібно буде віддавати кожних півроку рівними частинами впродовж 13 років, починаючи з 2021 року.

Про це повідомив львівським журналістам директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря. Нагадаємо, що Львівська міськрада має намір отримати 35 млн. євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (з них 10 млн євро – безповоротна грантова допомога).

Натомість доктор економічних наук, професор Університету банківської справи Олексій Другов, проаналізувавши умови позики від ЄБРР, вважає, що вони, з погляду кредиту, тим не менш є відносно вигідними: «20 млн. євро плюс 6 відсотків річних. І ще 5 млн євро плюс 0,75 відсотка річних. Жоден банк в Україні би не надав кредиту на таких вигідних умовах. Але все одно – це кредит і його треба буде віддавати. Щороку це складатиме приблизно один мільйон євро. Отож їх треба буде десь знаходити. Крім того, позика – в євро. І ніхто зараз не може спрогнозувати - який курс євро буде через 10 років. Ми навіть не можемо спрогнозувати, який курс євро буде до кінця цього року. Оскільки доходи бюджету фіксуються у гривнях, то може статися так, що віддавати доведеться більше, ніж ми зараз собі плануємо. Крім того, ось ці 6 відсотків річних – це не стала величина, вона може змінюватися від кредитного рейтингу України. Зараз кредитний рейтинг країни без мінуса. Якщо він знизиться, то є ризик, що ця ставка збільшиться».

Наразі ж Вадим Ноздря може розказати лише про те, куди й на що місто витратить кошти. Так, за його словами, 16,25 млн євро від ЄБРР та 5 млн від CTF підуть на побудову доріг, інфраструктури та інженерних мереж майбутнього заводу; а також на створення зони попереднього сортування. Ці роботи мають бути виконані до грудня 2021 року. Ще 13,5 млн євро будуть використані для побудови автоматизованої частини ліній сортування та виготовлення RDF-палива. Ці роботи мають бути завершені у червні 2023 року. Але на той час місто вже повинно буде повертати кредитні кошти ЄБРР.

Відповідь же на питання, хто і як буде віддавати кредит від ЄБРР, можна знайти у документах Львівської міської ради. 13 квітня 2023 року міськвиконком Львова, а 19 квітня Львівська міська рада надали всі повноваження львівському комунальному підприємству «Зелене місто» отримати кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту поводження з твердими побутовими відходами у Львові. Там же зазначено, що погашення кредиту та відсотків має здійснюватися за рахунок ЛКП «Зелене місто». Але у фінансових звітах, яке показує підприємство на сайті ЛМР, бачимо поки що лише збитковість.

Щоправда радниця міського голови Львова, голова постійної депутатської комісії з питань фінансів і бюджетів ЛМР Вікторія Довжик твердить, що не все так безнадійно: «Якщо читати ухвалу, то там написано, що Львівська міська рада виступає гарантом. Це не перший такий досвід, і ми добре порахували ризики. І перший період, поки ЛКП «Зелене місто» не матиме таких прибутків, щоби гасити кредити, Львівська міська рада гаситиме його за рахунок міського бюджету».
Сам же Вадим Ноздря вже завуальовано попереджає про зростання тарифів на ТПВ для населення: «У Львові ми очікуємо, що тариф на перероблення відходів складе не вище, ніж 1000 гривень за тонну. Цей тариф – і є дотація. Але ми наразі не будемо його перекладати на тариф, який сплачують містяни. Він перекладатиметься поступово, протягом восьми років. Тому підтримка міського бюджету у виплаті тіла кредиту є вирішальною»..

А колишній голова постійної депутатської комісії з фінансів та планування бюджету ЛМР Яромир Самагальський нагадав, що Львів й так є перманентним боржником європейських банків. І жоден з тих проектів, на які бралися кредити, й донині ще не завершений.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали