Які зміни плануються в пенсійному забезпеченні з 1 січня 2019 рокуВ умовах стагнації національної економіки та стрімкого падіння реальних доходів пересічних українців діючий уряд спорадично намагається зменшити видатки на пенсійне забезпечення та зробити більш жорсткими умови отримання хоча б мінімальної пенсії. Занепокоєння викликає практика масового копіювання негативного досвіду країн Центральної Європи.

Відомий український політик, представник ВО «Батьківщина» Андрій Павловський на своїй сторінці у Facebook зазначає, що «попри застереження представників МВФ і Світового банку знову активізувались лобістські розмови щодо запровадження загально обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування вже з 1 січня 2019. Видно владним особам що нажилися на розоренні українських банків тепер не терпиться поживитися з пенсійних накопичень.

У цьому контексті необхідно взяти до уваги висновки Головного науково-аналітичного управління Верховної Ради щодо можливості поширення негативного досвіду країн Східної Європи з більш розвиненою економікою і правовим порядком, у яких законодавчими рішеннями намагаються повернути накопичені громадянами кошти у солідарну пенсійну систему, або й націоналізувати ці кошти (як, наприклад, в Угорщині).

Накопичувальна система східноєвропейських країн не виправдала сподівань на побудову такого рівня пенсійного забезпечення громадян, який напрацьовано у західній Європі, зокрема, через нижчий рівень зарплат і відповідних йому внесків, слабкий розвиток фінансових інститутів і невеликий вибір фондів для інвестування з достатньою дохідністю на пенсійні накопичення.

Нагадаємо, що реформа пенсійного забезпечення є складовою так званого пучка реформ, анонсованого урядом Гройсмана. Прикметною рисою такої реформи є намагання підняти пенсійний вік, ускладнити можливість отримання мінімальної пенсії, ввести додаткові обмеження на працюючих пенсіонерів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали