Чому українців очікує значне зростання цін на нафтопродуктиОднією з найбільш занедбаних галузей національного господарства України є нафтопереробка. Це сталося у зв’язку з тим, що потужне лобі великих українських імпортерів нафтопродуктів у парламенті блокувало можливості модернізації вітчизняної індустрії переробки нафти і виробництва світлих нафтопродуктів. Тому залежність української економіки від імпорту нафтопродуктів на сьогодні є критичною і становить загрозу для економічної безпеки держави.

Відсутність власної індустрії виробництва якісних нафтопродуктів та значна залежність від імпорту робить ціну пального ще більш залежною від світових цін на нафту. Світові ціни на нафту зростають на тлі даних травневої доповіді ОПЕК про запаси нафти і збереження побоювань щодо рівня видобутку в Ірані. Про це свідчать дані торгів. Вартість нафти вперше з 26 листопада 2014 року перевищила 78 доларів за барель, таким чином побивши рекорд за три з половиною роки.

Так, ф’ючерси на нафту марки Brent з поставкою в липні рости в ціні до 78,3 долара за барель, що відображається в даних Bloomberg. Пізніше показник трохи знизився. При цьому ціна червневих ф’ючерсів на нафту марки WTI виросла до 71,01 долара за барель.

Зростання світових цін на нафту однозначно зрикошетить на ціну виробників нафтопродуктів і відповідно відобразиться на їх продажній ціні кінцевому споживачу. Тому українцям, з огляду на останні тренди на світовому ринку нафти, варто готуватися до чергового зростання цін на нафтопродукти.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали