Гончаров: наші підприємства і далі будуть сидіти на голодному грошовому пайкуЗалучення значних обсягів іноземних інвестицій для української економіки є необхідною умовою її зростання. Економічна політика держави останніх років так і не сформувала інструментарію стимулювання іноземних інвесторів стосовно нарощення вкладень в українську економіку. Консервація такої ситуації лише буде поглиблювати технологічний розрив між Україною та Європейським Союзом.

Директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров констатує наступне: інвестори шоковані, що у воюючій країні штучно створені величезні бар'єри і купа обмежень для входу довгих інвестиційних грошей, чого немає навіть у розвинених країнах з якісними економіками.

Іноземці збентежені, не розуміють, чому ми не робимо ліберального входу на український ринок для іноземної валюти, а ось коли вона буде переведена в гривню – тоді вже й здійснювати жорсткий контроль і нагляд за обігом гривні (тим більше, що так простіше і ефективніше).

На думку Олександра Гончарова, розраховувати на якесь послаблення до осені поточного 2023 року не доводиться, а значить, швидких змін в законодавчій базі не слід очікувати. Але і в економіці України як і раніше не буде довгих грошей, наші підприємства і далі будуть сидіти на голодному грошовому пайку. Відповідно, і в цьому 2023 році прямі іноземні інвестиції складуть трохи більше 1 млрд. дол. США, а це для нас дуже скромний показник, аналогічний рівню кінця лихих 90-х років в Україні.

Нагадаємо, що переважна більшість секторів національної економіки відчуває дефіцит у капітальних вкладеннях, що поглиблює процеси подальшого спрацювання основного капіталу виробничих підприємств і робить українську продукцію неконкурентоспроможною. Уряд активно працює лише з одним інвестором – МВФ. Натомість МВФ кожен наступний транш прив’язує до комплексу обов’язкових умов, які, як правило, йдуть в розріз з реальними викликами для української економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали