Від кого Україна може отримати дешевий газУспіхи вітчизняного газовидобутку вкрай скромні. Після невеликого приросту в 2017 році в цьому році знову йде падіння видобутку. Таким чином, вже стає очевидно, що державна програма 20 млрд кубів у 2020 році буде зірвана Нафтогазом.

Причин тут в цілому дві:

1) Держава фактично є монополістом у видобутку і влада є прямим засобом отримання газової ренти і ніхто не хоче це міняти.

2) Величезні проблеми з отриманням ділянок по розробці, які теж блокуються і затягуються на терміни які не цікаві будь-якому інвесторові.

Разом із тим, США збільшує газовидобуток на 125 млрд кубів за рік. Так, видобуток газу в 2017 році збільшилася на 5%, до рекордних 774 млрд куб. З сумарного приросту - 39 млрд кубометрів - половина була продана за кордон. США за підсумками 2017 року збільшили експорт СПГ в 3,6 рази - до 19,7 млрд кубометрів на рік, виходить з даних Міненерго країни.

За рахунок зростання поставок в Мексику і буму СПГ-експорту з терміналу Sabine Pass в Луїзіані - першого в серії експортних портів, які будуються на американському узбережжі, - Штати вперше за 60 років стали чистим експортером газу: його поставки на світовий ринок на 0,4 млрд кубічних футів на день перевищили закупівлі за кордоном.

У 2023 році зростання видобутку газу прискориться більш ніж удвічі, прогнозує Міненерго: виробництво виросте на 11%, до 901,1 млрд кубометрів. Зверніть увагу за рік + 125 !!! Млрд кубів. (В 6 раз більше всього газовидобутку в Україні).

Експорт СПГ буде збільшений втричі, завдяки запуску двох нових терміналів: в 2023 році США планують продавати 31 млрд кубометрів на рік, в 2019-м - 60,59 млрд куб.

Так що судячи з усього скоро США буде продавати свій СПГ газ всюди. Ціна на природний газ в США близько 100 доларів.

Даниил Монин,
економічний експерт і архітектор в проекті Oblik-Saas






Друкувати
Найбільш популярні матеріали