Завдяки чому Україна нарощує експорт курятиниВ аграрному секторі України мають місце численні структурні перегини у зв’язку з гіпертрофованим нарощенням потужностей в птахівництві і значним скороченням поголів’я великої рогатої худоби. Виробники курятини збільшують обсяги виробництва завдяки тим «тепличним» умовам, які їм створила держава, надаючи левову частку фінансової підтримки найбільш крупним виробникам.

Україна посідає восьме місце в рейтингу світових експортерів курятини. Світовим лідером з експорту курятини є Бразилія. У 2017 році країна експортувала м'яса птиці на 6,4 млрд. дол. США. Друге місце з показником в 2,6 млрд. дол. належить США. Третє – Нідерландам. У минулому році Нідерланди експортували м'яса птиці на 1,1 млрд. дол.

Україна з показником в 313,4 млн. дол. посідає восьме місце в рейтингу. Замикає десятку лідерів Аргентина. У минулому році країна експортувала м'яса птиці на 285,2 млн. дол. З 2013 року Україна збільшила експорт м на 35,3%.

Нагадаємо, що таких преференцій зі сторони держави, які мають виробники курятини, не мають виробники інших видів сільськогосподарської продукції. Державна фінансова підтримка, як правило, спрямовуються агрохолдинговим утворенням, а малий і середній аграрний бізнес перебуває в стані хронічного дефіциту оборотних засобів, тому й інші види тваринництва демонструють згортання обсягів виробництва.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали