Україна на порозі чергового підняття цін на м'ясоВідсутність в Україні ефективної системи регулювання ринку продовольчих товарів є однією з основних причин цінових сачків, зумовлених як змовами продавців так і намаганням найбільших операторів ринку м’яса максимізувати свій прибуток.

При стабільному курсі долара в Україні ціни на м'ясо будуть підвищуватись на 1-2 грн. Про це заявив генеральний директор Української Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко. «Яловичина може додавати у місяці дві гривні, свинина – гривню, куряче філе – гривну за місяць... і для цього є об’єктивні причини. При стабільному курсі питання підвищення цін не буде виходити за межі гривні у місяць», – прогнозує він.

Також експерт попередив, якщо долар подорожчає у червні, ціни в магазинах різко піднімуться. У тому числі ціни на м'ясо. «Зараз, якщо не дай бог, курс почне коливатися ... зрозуміло, що внаслідок нестабільності з МВФ ми отримаємо підвищення долара від 26 до 27 грн. за $1, то всі одразу ж у паніці почнуть переоцінювати товар не по 26, а по курсу 27, 28, 29 грн. за $1», – пояснив Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, що в Україні спостерігається перегин у виробництві тваринницької продукції. Має місце гіпертрофоване зростання обсягів виробництва курятини, натомість поголів’я ВРХ в останні роки різко скоротилося, що створює дефіцит яловичини власного виробництва і відповідно призводить до підвищення ціни на цей вид тваринницької продукції.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали