У 2 рази зменшено рахунки за опалення Київським ОСББКиївське ОСББ «Оберіг на Позняках», яке залучило рекордний за всю історію програми «теплий кредит» на суму майже 10 млн грн., доводить результативність механізму співфінансування енергоефективних заходів та безпосередню вигоду для мешканців 422 квартир багатоповерхівки.

У 2017 р. ОСББ прийняло рішення отримати кошти на комплексну термомодернізацію, зокрема, 31,3 млн грн., з яких:
• майже 10 млн грн. - «теплий кредит», за яким Уряд вже відшкодував 4 млн гривень;
• 21 млн грн. - співфінансування за програмою м. Києва «70/30».

Договором передбачено роботи з утеплення зовнішніх стін, заміни вікон на енергоефективні, а також повну реконструкцію систем теплопостачання та гарячого водопостачання із використанням відновлюваних джерел енергії (встановлення теплового насосу).

Результат проходження опалювального сезону 2017-2018 рр. приємно вражає.

Якщо до енергоефективних робіт ОСББ споживало 1000 Гкал/місяць, то у період із січня по лютий 2023 р. цей показник склав 470 Гкал/місяць.
«Мешканці будинку зменшили споживання теплової енергії у понад 2 рази – на 53 відсотки. Відповідно і рахунки за опалення також скоротилися вдвічі!», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Окрім цього, проект з повного утеплення будинку має ще низку переваг:
• комфорт та тепло у приміщеннях загального користування та у квартирах;
• розподілювачі тепла дозволять мешканцям платити лише за спожиту енергію та мотивуватимуть до енергозбереження;
• вартість утеплених квартир зросте у ціні.

«Тож, не дивлячись на високу вартість енергоефективного проекту, ОСББ прийняло вірне рішення у напрямку зменшення своєї енергозалежності, утеплення будинку та скорочення витрат на комунальні послуги. Важливо, що за час дії програми, а саме – близько 4 років, схожий успішний досвід утеплення отримали чимало ОСББ. На сьогодні програмою скористалися майже 2 тис. ОСББ на суму більше 400 млн гривень», - підсумував Сергій Савчук.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали