Банки зможуть купувати більше валютиНаціональний банк України вирішив вирівняти позиції банків і встановити "дзеркальне" значення лімітів, як для довгої, так і короткої відкритої валютної позиції на рівні 5%, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

Відповідна ініціатива затверджена рішенням правління НБУ №347-рш від 19 червня 2023 року "Про внесення змін до рішення правління Нацбанку №184-рш від 29 березня 2023 року", яка набуде чинності з 1 липня 2023 року.

Таким чином, ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку підвищується до 5% з 3%, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції знижується до 5% з 8%.

Нацбанк відзначає, що прийняте в травні поточного року рішення щодо коригування значень лімітів не тільки не набуло негативного впливу на стан валютного ринку, а й сприяло його стабілізації.

"Після зміни лімітів на тлі збільшення обсягів угод на міжбанківському валютному ринку, середньоденний обсяг продажу валюти банками в травні збільшився до $ 10 млн з $ 7,6 млн в квітні. Відповідно, банки почали грати більш активну роль в згладжування коливань обмінного курсу гривні за рахунок своєї позиції, і це сприяло зниженню волатильності курсу гривні", - зазначено в повідомленні.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали