У НАТО пригрозили РосіїАгресивні дії Росії підривають безпеку в євроатлантичному регіоні, що заснований на дотриманні правил міжнародного порядку і тим самим являють собою "виклик" союзу НАТО. Про це йдеться в спільній декларації лідерів 29 країн НАТО, ухвалена на саміті НАТО в Брюсселі в середу.

У документі наголошується, що ситуація в регіоні стає менш передбачуваною і стабільною в результаті російської анексії Криму і дій по дестабілізації Сходу України, розміщення нових російських озброєнь біля кордонів країн НАТО. У документі також сказано, що союзники по НАТО згодні з висновками Британії про те, що за отруєннями в Солсбері, цілком ймовірно, стоїть Росія.

У декларації містяться заклики до Росії вивести свої війська з території України, Грузії і Молдавії, припинити підтримку сепаратистів на сході України і в повному обсязі виконати Мінські угоди. При цьому країни НАТО констатують, що готові до діалогу з Росією і поліпшенню відносин, якщо Москва змінить свою поведінку.

Альянс також закликав Москву звільнити українських громадян, яких Росія незаконно утримує за гратами.

МЗС Росії у відповідь на декларацію Північноатлантичного союзу назвав НАТО "марним військовим блоком".

НАТО також направило офіційне запрошення Македонії почати переговори про вступ до Північноатлантичного союзу. Однак, як підкреслив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, Македонія зможе стати членом союзу тільки в тому випадку, якщо вона офіційно схвалить зміну назви на "Північну Македонію" - за домовленістю з Грецією. Референдум з цього питання повинен пройти восени.

У декларації також йдеться про прагнення всіх країн НАТО підвищити витрати на оборону так, щоб досягти рівня в 2 відсотки валового внутрішнього продукту. Президент США Дональд Трамп неодноразово звинувачував союзників в недостатніх витратах на оборону.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали