Коли приїде місія МВФ до УкраїниПеренесення переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо завершення чергового перегляду програми EFF різко знизить шанси України на залучення чергового кредитного траншу, вважають представники бізнес спільноти.

"Сьогодні дуже важливо, щоб співпраця була продовжена максимально швидко, і місія МВФ приїхала ще цього літа, а не у вересні. У вересні до наявних вимогам Фонду додасться необхідність узгоджувати держбюджет на наступний рік, відповідно цей процес може затягнутися до 2019 року", - сказав президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА), генеральний директор "Драгон Капітал" Томаш Фіала під час прес-конференції в Києві.

За словами глави Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Романа Шпека, нагальність питання зростає і зважаючи на майбутні в 2019 році вибори.

"Якщо МВФ не прийме рішення до початку передвиборної кампанії, то не було прикладів, щоб міжнародні фінансові організації продовжували співпрацю з країнами в період такої кампаній", - сказав він.

Р.Шпек в унісон з Т.Фіали додав: "необхідно, щоб вимоги МВФ були виконані вже зараз, щоб на наступному тижні могла приїхати місія, підготувати звіт разом з новим текстом меморандуму, і представити ці документи на узгодження членам ради директорів Фонду".

Як зазначив Фіала, припинення співпраці з МВФ загрожує дефолтом України в середньостроковій перспективі, оскільки у Міністерства фінансів відсутня можливість залучити відсутні $ 5 млрд без підтримки Фонду і отримання чергового траншу.

"На сьогодні у Міністерства фінансів на рахунку більше $ 1 млрд. В той же час, на обслуговування зовнішнього держборгу до кінця 2019 року потрібно $ 6 млрд. Наявний $ 1 млрд буде витрачено до початку листопада, після чого на обслуговування зовнішнього боргу з листопада по перший тур президентських виборів потрібно ще $ 1,6 млрд, а до інавгурації (з листопада 2023 роки) - $ 3 млрд. Якщо необхідні кошти не будуть притягнуті найближчим часом, то в середині виборчої кампанії це точно буде неможливо ", - сказав він.

Президент ЄБА при цьому додав, що ймовірний дефолт матиме набагато більш суттєві наслідки для населення, ніж підвищення тарифів на газ.

"Частка споживання газу домогосподарствами в споживчому кошику становить 1,73%, тепла і гарячої води - 1,29%. Підвищення ціни на газ на 40% і, відповідно, ціни опалення і гарячої води на 24% додасть тільки 1 процентний пункт до споживчої інфляції, і населенню з низькими доходами це підвищення повинно бути компенсовано. У свою чергу можливий дефолт до зниження доходів населення мінімум на 20% без будь-якої компенсації, і найбільше втратять люди з низькими доходами ", - пояснив він.

Р.Шпек додав, що на сьогоднішній день ціна неприйняття рішення дуже висока.

"Декапіталізацією корпоративного і банківського бізнесу, в разі знецінення гривні, а також падіння купівельної спроможності населення, все це призведе до того, що ті цифри, про які ми говорили як ознаки економічного зростання - вони будуть повністю нівельовані", - підсумував він.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали