Економіст: Україна на шляху до дефолтуФормування та реалізація економічної політики в США вже давно стала еталоном для інших країн, особливо в частині забезпечення стабільності національної валюти. На жаль в Україні досвід світового економічного гегемона так і не отримав належного наслідування, що створило умови для перманентного кризового стану національної економіки.

На думку відомого українського економіста Олександра Гончарова, «у найпотужнішій економіці світу діє налагоджена система функціонування ФРС і міністерства фінансів США. Організація ефективної взаємодії між ними – запорука стабільності долара. Адже ФРС контролює інфляцію і здійснює емісію грошей, а Мінфін управляє держборгом Сполучених Штатів.

На відміну від Америки у нас немає такої злагодженості дій, тому Україна на шляху до дефолту. Судіть самі, з ростом тарифів природних монополій автоматично виросли ціни по всій економіці і вплинули на розмір інфляції витрат. Відповідно інфляцію витрат тільки монетарною політикою змінити не можна.

Але що зараз робить НБУ? Щоб знизити інфляцію, Нацбанк став знижувати курс гривні і підвищувати облікову ставку! А в США та інших країнах роблять навпаки: щоб знизити інфляцію, підвищують курс нацвалюти. Логіка проста, наприклад, якщо курс гривні підвищується, то вартість імпорту падає – в результаті і інфляція падає. Більш того, часто девальвація нацвалюти може бути однією з причин інфляції всередині країни».

В Україні за чотири роки так званих реформ так і не було відлагоджено взаємодію ключових міністерств Уряду, які відповідають за реалізацію економічної політики. Дії регулятора на ринку банківських послуг взагалі йдуть в розріз з класичними лекалами функціонування центральних банків. В результаті реальний сектор економіки, особливо малий та середній бізнес не отримують необхідних фінансових ресурсів для елементарного відтворення, що й надалі поглиблює кризові явища в національній економіці.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали