Віктор Пинзеник: кооперативи вирішили перетворити в офшориПожвавлення кооперативного руху є важливим чинником активізації ділової активності в українському селі. Саме з цих міркувань і виходили розробники Проекту Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», виносячи його на розгляд українського парламенту. Багато положень даного Проекту викликали різку критику в академічних колах та в експертному середовищі.

На думку доктора економічних наук, професора Віктора Пинзеника, «останнього тижня пленарної роботи парламент хотів ощасливити нас кількома новими офшорами. За праведними трудами не встигли. Один із офшорів – у проекті закону про кооперацію, яка може бути хорошим інструментом підтримки нашого аграрного сектора. Та паралельно кооперативи вирішили перетворити в офшори.

Чинне законодавство передбачає, що кооперативні виплати на паї не підлягають оподаткуванню. Легким помахом руки проект закону розширює такі виплати кооперативними виплатами за трудову участь. Та це ж зарплата, скаже кожна думаюча людина. А у версії закону – ні. І звичайно ж, як не зарплата, при цьому зникають відрахування у пенсійний та інші фонди, військовий збір і прибутковий податок. Браво! Достатньо всіх працівників перевести в кооператив на кооперативну участь – і офшор запрацював».

Сільськогосподарська кооперація у західному форматі так і не запрацювала в українському селі, що не дозволяє повною мірою використати наявний потенціал малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників і у підсумку позбавляє сільські території додаткових джерел фінансування проектів соціально-економічного піднесення. Тому законодавче підґрунтя створення збутових та обслуговуючих кооперативів має й надалі удосконалюватися, виходячи з необхідності консолідації ресурсів українських селян.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали