Держенергоефективності спільно з Європейським інвестиційним банком обговорили можливість запуску «зелених» облігацій в Україні та співпрацю у фінансуванні проектів «чистої» енергетикиПлани України щодо випуску «зелених» облігацій, перспективи генерації енергії із сміття та можливі механізми фінансування проектів «чистої» енергетики розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із представниками Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). ЄІБ спеціалізується, у тому числі, на підтримці проектів з енергоефективності, відновлюваної енергетики та запобігання змін клімату.

Так, у 2017 р. Європейський інвестиційний банк надав фінансування для «зелених» проектів на суму близько 19,4 млрд євро. Зокрема, минулого року завдяки підтримці ЄІБ встановлено більше 10 ГВт потужностей, 99 відс. яких генерують електроенергію з відновлюваних джерел.

Крім цього, 10 років тому ЄІБ став піонером ринку «зелених» облігацій, випустивши першу облігацію «Climate Awareness Bond» (CAB). З тих пір банком випущено близько 20 млрд євро таких бондів.

Зважаючи на досягнення банку на ринку «зелених» облігацій, сторони розглянули перспективи та можливі сценарії запровадження такого фінансового інструменту в Україні, де впродовж останніх кількох років «чиста» енергетика швидко розвивається, а попит на інвестиції зростає.

У результаті домовлено продовжити обмін інформацією та спільно опрацювати план дій для створення ринку «зелених» облігацій в Україні. Крім цього, представники ЄІБ зазначили про готовність розглянути можливість надання кредитного фінансування для реалізації конкретних інвестиційних проектів у сфері «чистої» енергетики в Україні.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали