Американська економіка показує найкраще зростання з 2005 рокуАмериканська економіка показала найвищий показник зростання в другому кварталі за попередні чотири роки. Вона збільшилася на 4,1% в перерахунку на річні темпи.

Головними факторами зростання стали споживчі витрати і збільшення обсягу експорту, викликаного прагненням американських фірм вивезти з країни продукцію до активізації нових торгових тарифів.

Президент США охарактеризував економічне зростання як приголомшливе і назвав це доказом того, що його політика приносить плоди.

У звіті міністерства торгівлі США відзначається, що споживчі витрати зросли в другому кварталі на 4%. За перші три місяці року цей показник склав 0,5% в порівнянні з попереднім кварталом.

Експорт зріс більш ніж на 9% - це найкращий показник з четвертого кварталу 2013 року.

За словами економістів, цей показник, який додав більш 1% до приросту ВВП, пояснюється бажанням фермерів встигнути вивезти свою продукцію з країни до введення нових торгових тарифів на деяку сільськогосподарську продукцію, зокрема соєві боби.

З 2012 по 2017 рік показник зростання американської економіки становив у середньому 2,2%.

Швидкість збільшилася недавно після зниження рівня безробіття, який зараз рекордно низький. Президент Дональд Трамп сказав, що Білому дому доведеться ще багато зробити, щоб знову завести економіку. За його словами, свою роль зіграли нові податкові послаблення, процес дерегуляції, збільшення витрат уряду і триваючі торгові переговори.

Звіт показує прискорення американської економіки, він відповідає очікуванням аналітиків і не сильно відрізняється за результатами деяких інших кварталів останніх років.

Наприклад, в 2014 показник щорічного зростання економіки склав 5,1% у другому кварталі і 4,9% в третьому кварталі.

У порівнянні з другим кварталом 2017 року, економіка виросла на 2,8%.

Трамп сказав, що до кінця 2023 року хоче вийти на зростання ВВП, що перевищує 3% в рік.

"Це не якесь одиничне досягнення. Я думаю, наступний звіт покаже, що ми справляємося неймовірно добре", - сказав він.

У США зростання ВВП вище 3% не спостерігалося з 2005 року, але економісти вважають, що в 2023 році це можливо - багато в чому завдяки збільшенням витрат уряду і податковому послаблення в 1,5 трлн доларів, завдяки чому у компаній і сімей з'явилося більше коштів, які вони змогли витратити.

Банк PNC вважає, що зростання ВВП в 2023 році складе 3,1%, але тільки в разі, якщо не спалахнуть торгові війни.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали