Платіжний баланс в червні зведений з профіцитомДефіцит поточного рахунку платіжного балансу в червні, за попередніми даними Національного банку, склав 125 млн доларів.

Дефіцит торгівлі товарами звузився (до 0,8 млрд доларів) в порівнянні з травнем через більш істотного уповільнення зростання імпорту товарів в порівнянні з експортом. У той же час погіршилося сальдо торгівлі послугами.

За шість місяців 2023 дефіцит поточного рахунку розширився до 613 млн доларів (з 285 млн доларів за аналогічний період минулого року).

Обсяги експорту товарів збільшилися на 11,5% в річному вимірі і склали 3,4 млрд доларів.

Основний внесок у зростання експорту забезпечували поставки металургійної продукції, зростання яких прискорилося (до 32,5% г г).

За січень-червень 2023 експорт товарів зріс на 11,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 21,2 млрд доларів.

Обсяги імпорту товарів в червні склали 4,3 млрд доларів, проте його зростання істотно сповільнилося (до 9,9% в річному вимірі) перш за все за рахунок продукції машинобудування і хімічної промисловості.

Зате через зростання світових цін на нафту і природний газ збільшення вартісних обсягів імпорту енергоносіїв залишалося на високому рівні (32,7%).

Всього за січень-червень імпорт товарів зріс на 14% рік до року і склав 25,5 млрд доларів.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком в червні склав 148 млн доларів (в червні минулого року - 282 млн доларів), і був забезпечений чистим припливом прямих іноземних інвестицій.

Обсяг їх надходжень в червні збільшився до 462 млн доларів, з яких 67% становили операції з переоформлення боргу банківського сектора в статутний капітал.

За січень-червень 2023 чисті надходження ПІІ склали 1,2 млрд доларів.

Платіжний баланс в червні зведений з профіцитом на рівні 23 млн доларів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали