Завдяки чому Нафтогаз може отримати кредит від ЄБРРНАК «Нафтогаз України» є основним монополістом на ринку природного газу та однією з основних бюджетонаповнюючих організацій. За останні роки пропонувалися різноманітні сценарії реструктуризації даного монополіста, але далі декларацій цей процес не пішов.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) може надати НАК «Нафтогаз України» до $ 100 млн. фінансування в рамках відновлюваної кредитної лінії на $ 250 млн. ЄБРР нагадує, що кредитна лінія організована міжнародним інвестбанком Goldman Sachs і гарантована Американською урядовою організацією з фінансування розвитку OPIC (Overseas Private Investment Corporation).

Кошти надаються під закупівлю компанією газу в літній період. Передбачається, що реалізація проекту дозволить «Нафтогазу» закупити газ в обсязі до 4% річного споживання України.

Нагадаємо, що існують думки окремих експертів стосовно того, що саме Нафтогаз є основним гальмом на шляху встановлення прозорих правил гри на оптовому ринку природного газу, що не дозволяє позбутися надмірного рівня енергомісткості у виробництві продукції у промисловому секторі та здешевити вартість блакитного палива для домогосподарств.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали