На рахунках Держказначейства залишилось коштів на рівні січня 2014 рокуНезважаючи на номінальне зростання окремих показників ситуація в економіці залишається напруженою. Свідченням чого стала нещодавня затримка з виплатою пенсій, що викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. Залишок коштів на єдиному рахунку Держказначейства досяг критичного рівня.

Залишок коштів на єдиному рахунку Державної казначейської служби України на 1 серпня 2023 року становить 1,995 млрд. грн. Цей показник є мінімальним з січня 2014 року, повідомляє ВВС Україна. Тоді залишок становив 1,739 млрд грн. За даними Держказначейства, поточний залишок у п’ять разів нижчий за липневий показник і в три рази нижчий за показник, який був на початку цього року.

На рахунок держказначейства надходять кошти від податків та інших обов’язкових платежів населення. При цьому кошти зменшуються під час пікових навантажень за видатками. Що відбувається, коли стається «касовий розрив» між доходами та видатками, показала ситуація із затримкою пенсійних виплат у липні, яка викликала чималий резонанс у суспільстві.

Реальне збільшення надходжень відбудеться за умови, коли активізується ділова активність в секторі малого та середнього бізнесу і буде розширена база стягнення податків та інших обов’язкових платежів населення. Окремі позитивні зрушення в економіці мають ситуативний характер і не забезпечують реальних позитивних зрушень, в першу чергу, відносно зростання реальних доходів переважної більшості населення.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали