Як збільшилися борги українців за комуналкуПрикметною рисою економічної політики держави в останні роки є відсутність дієвого інструментарію антимонопольного регулювання ринку комунальних послуг, що призвело до встановлення непомірних тарифів за газ, тепло, електроенергію та воду і згубним чином відобразилося на рівні благополуччя домогосподарств.

Високий рівень комунальних тарифів призвів до того, що в Україні невпинно зростає заборгованість населення з оплати послуг житлово-комунального господарства. Найбільший борг українці накопичили з оплати поставок газу – 17 млрд. грн. При цьому в січні 2023 року борг за цією статтею був на 4 млрд. менше. Власники квартир і будинків накопичили борги за опалення і гаряче водопостачання – 11 млрд. грн. За утримання будинків і прибудинкової території українці повинні заплатити 4 млрд. грн.

В умовах відсутності відповідного пакету регуляторних важелів, які обмежували б непомірне зростання комунальних тарифів борги населення й надалі будуть зростати, що звужуватиме платоспроможний попит домогосподарств на ринку споживчих товарів, а це зумовлюватиме ланцюг кризових явищ у більшості секторів національної економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали