Ринок налаштовується на новий раунд девальвації гривніНа ринку відбулось стрімке зростання попиту на валюту. Головною рушійною силою стали імпортери: активно закуповувалися ті, хто знімав заявки на покупку тиждень тому, а також ті, хто не вірить в стабілізацію курсу гривні і проплачує вересневі і навіть жовтневі поставки товарів в Україну.

Зростання попиту на валюту відбувається за рахунок відкладеної складової, що створює психологічний настрой і мотивує імпортерів до активних закупівель валюти для передоплати контрактів. Їх настроєм скористалися продавці, притримуючи валюту, і спекулянти, розгойдуючи курс і таким чином ще більше посилюючи дисбаланс попиту і пропозиції.

Також, знову став підростати попит на готівковий долар. Банки знову нарощують свої валютні позиції, щоб забезпечити каси.

Третю ж причину збільшеного валютного попиту поки офіційно не підтвердили, і вона гуляє по ринку в формі версії. Кажуть, що скуповувати долар вийшли інвестори, які позавчора (7 серпня) набували на аукціоні Мінфіну доларові облігації внутрішньої держпозики: загальний обсяг розміщення склав $ 187,2 млн. Вони здійснювали свої надбання в борг і зараз відкуповуються ВКВ.

Рятувати становище знову довелося Нацбанку, котрий сукупно продав за різними оцінками від $ 30 млн. до $ 40 млн.

Банки продовжать скуповувати долар, тому не прогнозується курсовий відкат на міжбанку і на готівковому ринку. Ринок налаштовується на новий раунд девальвації гривні, під невсипущим контролем Нацбанку.

За матеріалами: ubr






Друкувати
Найбільш популярні матеріали