Туреччина готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми партнерамиПрезидент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висунув нові звинувачення проти адміністрації США. "Вони загрожують нам", - заявив він в суботу, 11 серпня, виступаючи перед своїми прихильниками в провінції Орду на Чорному морі. Глава турецької держави пообіцяв, що Туреччина не поступиться: "Погрозами цю націю не здолати".

Він знову закликав співгромадян допомогти підтримати національну валюту. "Якщо у вас під подушкою є долари, дістаньте їх. Якщо у вас євро - дістаньте їх. Відразу ж віддайте їх в банки і обміняйте на турецькі ліри. Роблячи це, ми ведемо війну за незалежність і майбутнє, - підкреслив президент Туреччини. - Тому що цю мова вони розуміють".

За словами Ердогана, Туреччина готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна, передає агентство Anadolu. Турецький лідер зазначив, що якщо країни Європи теж захочуть позбавитися від "кайданів" долара, то Анкара готова і з ними перейти на аналогічні розрахунки в торгівлі.

Погіршення відносин між Анкарою і Вашингтоном пов'язано з вмістом турецькою владою під домашнім арештом американського пастора Ендрю Брансон, якого в Туреччині звинувачують в шпигунстві і тероризмі. США вимагають його звільнення. "Ганьба! Ганьба! Шкода, що пастора вони вважають за краще стратегічного партнера по НАТО", - вигукнув Ердоган.

Конфлікт навколо пастора Брансон, в ході якого обидві країни обмінялися санкціями щодо окремих членів урядів, позначається на курсі турецької ліри - 10 серпня він опустився до нового мінімуму по відношенню до долара і євро. Президент США Дональд Трамп свідомо розігрів кризу, розпорядившись збільшити з 13 серпня мита на імпорт сталі з Туреччини з 25 до 50 відсотків.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали