Чи можуть турецькі проблеми позначитися на УкраїніТурецькі проблеми можуть позначитися на Україні. Як мінімум падіння ліри може спровокувати зниження обсягів експорту до Туреччини та скорочення загальних доходів українських експортерів.

Туреччина - третій за величиною експортний ринок для України після країн Євросоюзу і Росії. За даними Держстату, за перші п'ять місяців 2023 року Україна поставила до Туреччини товарів майже на 1,2 млрд доларів, що на 12,4% більше, ніж за цей же час в минулому році. Це більше 6% всього експорту з України.

Падіння експорту може статися в сегменті споживчих товарів. Тоді як експорт сировини, в тому числі для турецької металургії, навряд чи скоротиться, вважає аналітик.

На даний момент Україна продає в Туреччину товари з невисоким рівнем обробки. Це товари чорної металургії і агропродукція. Попит на них з боку турецької промисловості буде завжди.

З іншого боку, через санкції США до турецьких металургів можуть постраждати і українські металургійні підприємства, оскільки ціни на сталевий прокат в регіоні знизяться.

Нагадаємо, що курс турецької ліри до долара оновлює антирекорди на тлі розбіжностей Анкари і Вашингтона. Щоб заспокоїти паніку на валютному ринку, турецька влада оголосили про готовність витратити мільярди доларів із золотовалютних резервів для підтримки банків. Фінансові аналітики виключають можливість дефолту Туреччини, але вважають цілком реальним такий результат для ряду турецьких компаній. Це вкрай небажаний сценарій розвитку подій для європейських банків, що кредитують турецький бізнес, а також для українських експортерів.

За матеріалами: РБК-Украина






Друкувати
Найбільш популярні матеріали