Банкіри відмічають шалений попит на валютуЯкщо протягом тижня курс долара додавав по 10-12 в день, то 16 серпня підстрибнув одразу на 22 копійок. Скарбники зазначають шалений попит на валюту. Нацбанк сукупно викинув на ринок близько $ 50 млн.

Великих валютних продажів корпорацій під сплату квартальних податків не відчувалося. Продавши велику суму валюти, а завтра міжбанк знову підстрибне і все - недоотриманий прибуток. Саме так зараз мислять багато клієнтів банків.

Щоб не потрапити в халепу з курсом, експортери притримували продаж вільної частини валютної виручки, а гроші на поточні і бюджетні платежі позичали під відсотки.

Драйвером зростання курсу став готівковий ринок. Даний фактор набуває характеристики сніжної лавини, з яким вже все складніше боротися регулятору.

Друге джерело попиту - це імпортери, які продовжують проплачувати контракти наперед і інвестори, які нещодавно отримали від Мінфіну виплати за погашеними випусками гривневих облігацій внутрішньої держпозики. Третій - банки спекулянти, розгойдували ринок, щоб побільше заробити на різниці в котируваннях.

Незважаючи на слабку активність експортерів, банкіри не залишають надій на зростання валютних продажів з їхнього боку для бюджетних платежів. З позитивних чинників одна надія на податкові виплати, але потенціал на стримування зростання курсу долара у цього фактора невисокий.

За матеріалами: UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали