В Києві підвищується попит на офісиЗа даними компанії UTG, на кінець першого півріччя 2023 у Києві функціонувало близько 130 бізнес-центрів. Загальна пропозиція столичного ринку офісної нерухомості становить майже 1,6 млн. кв.м. (519 м2 / 1 тис. жителів).

Поки що обсяг нової пропозиції досить низький. Так, за підсумками першої половини поточного року був відкритий тільки один невеликий об'єкт - корпус В2 площею 3,8 тис. м2 в інноваційному парку UNIT.City по вул. Дорогожицькій.

За даними Colliers International (Україна), в цьому році повинні ввести в експлуатацію близько 48 тис. кв.м нових офісів. Це, зокрема, БЦ «Лагода» по вул. Польовий (2,1 тис. м2), БЦ по вул. Гайдара (близько 12 тис. м2), БЦ ASTARTA по вул. Ярославський (фаза 3, близько 10 тис. м2), два корпуси в інноваційному парку UNIT.City (близько 16,3 тис. м2, в тому числі вже відкрився корпус В2), БЦ Podil Heritage по вул. Верхній Вал (3 тис. м2), офісна будівля по вул. Володимирській (5 тис. м2).

При цьому експерти компанії Colliers International (Україна) прогнозують, що до 2020-2021 г пропозиція на ринку різко зросте.

Як зазначає директор UTG Євгенія Локтіонова, на ринку очікується порівняно нова тенденція - покупка офісних площ приватними інвесторами. Люди, які раніше купували під здачу в оренду квартири, тепер активно придивляються до офісів. Заробити на здаваннях під найм офісів можна більше, ніж на тій же квартирі, а вартість комерційного приміщення порівняно невисока і стартує з 500 доларів за квадратний метр.

Девелопери ж, за рахунок залучення приватних інвесторів, зможуть хоча б частково вирішити питання з фінансуванням об'єктів, що будуються.

Потенційних інвесторів приваблює підвищення попиту на офіси. Згідно з даними Colliers International (Україна), загальна вакантність на ринку офісної нерухомості Києва на кінець першого півріччя 2023 знизилася до 7%. Експерти прогнозують, що тенденція зниження вакантності в даному сегменті збережеться в найближчій перспективі. Середні ставки, за даними компанії, виросли і з розбивкою по класах складають (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат): клас А - $ 15-32 / м2, клас В - $ 12-20 / м2, клас С - $ 7-11 / м2 в місяць.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали