В Києві подорожчала оренда житлаВ кінці літа на київському ринку оренди житла спостерігається традиційний ажіотаж.

«Пропозицій зараз менше, ніж попиту. Бувають випадки, коли я з клієнтами приїжджаю на перегляд, а житло вже здано», - розповідає ріелтор агентства E-metry Юлія Смирнова. Власники квартир рідко працюють з одним ріелтором. Деякі з них влаштовують навіть аукціони серед потенційних орендарів. Генеральний директор АН KDU Realty Group Олена Маленкова каже, що при стартовій ціні на оренду 5500 грн, одну з квартир здали за 7000 грн в місяць.

Підвищений попит на довгострокову оренду квартир в останній тиждень серпня спостерігається щороку, каже Юлія. За оцінками опитаних LIGA.net ріелторів, кількість угод довгострокової оренди житла в серпні не змінилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За даними консалтингової компанії SV Development, в останній місяць літа в 2017 році було укладено тисяча двісті тридцять два договорів оренди квартир.

Як і в минулому році житло орендують студенти, молоді сім'ї, іногородні та іноземці в пошуках роботи, розповідає LIGA.net віце-президент професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. "Підвищений попит буде спостерігатися до середини вересня, а потім ажіотаж вщухне", - говорить він.

Оренда подорожчала на 20% в порівнянні з серпнем минулого року. Наприклад, за 5500 грн в місяць можна орендувати житло на Лісовому масиві, Борщагівці або Бортничах, розповідає Анатолій Топал. У такій квартирі будуть застарілі комунікації, старі меблі і "радянський" ремонт. За ці ж гроші можна орендувати квартиру площею до 20 кв м, наприклад, на Виноградарі з сидячою ванною і кімнатою 9 кв м.

Більш комфортне житло буде коштує 6000 грн на місяць, квартиру біля метро можна зняти за 7000-7500 грн, каже Топал. Основна маса власників не включають в ціну вартість комунальних послуг. «Студенти, як правило, орендують трикімнатну квартиру на трьох за 12000-15000 грн в місяць, виходить дешевше», - розповідає Маленкова.

LIGA.net






Друкувати
Найбільш популярні матеріали