Споживчі ціни в серпні виросли в Туреччині на 17,9%Споживчі ціни в серпні виросли в Туреччині на 17,9% в порівнянні з серпнем попереднього року. Це найвищі темпи 12-місячної інфляції з кінця 2003 року.

У липні темпи інфляції перебували на рівні 15,85%, і останній стрибок підтверджує посилення тиску на центральний банк з точки зору необхідності підвищення процентних ставок.

Турецька валюта подешевшала до 6,6 ліри / $, втративши з ранку майже 1,5% і трохи заспокоївшись після обіцянки центрального банку діяти на наступному засіданні комітету з грошово-кредитної політики 13 вересня.

Найвищий річний приріст показали витрати на транспорт (+ 27,13%), тоді як ціни на продовольчі і безалкогольні напої виросли на 19,75%.

Старший економіст з ринків Capital Economics Джейсон Тувей сказав, що зростання інфляції «багато в чому відображає наслідки ослаблення ліри».

Але Деніз Чичек, економіст банку QNB Finansbank зі Стамбула, попередив, що повного ефекту від «істотного» знецінення валюти ще не було видно.

«В результаті, навіть без додаткової амортизації, ми бачимо, що інфляція перевищить 20% в майбутні місяці», - сказав Чичек.

Міністр фінансів Туреччини Берат Албайрак, який є зятем Ердогана, заявив, що 2019 рік стане «дуже сильним» роком в боротьбі Туреччини з інфляцією, оскільки він намагається переконати інвесторів у тому, що Анкара знає про проблеми, що турбують її економіку.

Ринки сподівалися на значне підвищення ставок, щоб заспокоїти валютний криза, але економісти побоюються, що Ердоган тисне на номінально незалежний центральний банк, щоб не підвищувати ставки і підтримувати зростання.

Ердоган раніше називав облікову ставку «матір'ю і батьком всього зла» і стверджував, що вищі ставки призводять до більш високої інфляції, що летить перед обличчям економічної ортодоксії.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали