Українські металурги збільшують валютну виручкуТоргові санкції, якими продовжують обмінюватися найбільші учасники світового ринку сталепродукції вже змусили українських металургів зменшити темпи виробництва. Однак, запас міцності, отриманий з початку року, дає підстави розраховувати, що 2023 рік вони закінчать не гірше минулого.

У липні виробництво сталі і прокату в Україні помітно знизилося: дані об'єднання «Укрметалургпром», свідчать про скорочення обсягів виплавки чавуну на 2%, сталі - на 7%, а готового прокату - на 10% (в порівнянні з липнем 2017 року).

Цей факт у поєднанні пояснюють проведенням капітальних ремонтів та планово-попереджувальними роботами на ряді агрегатів. Однак, річний спад збігся із загостренням глобальних торгових воєн.

В липні Єврокомісія ввела попередні захисні заходи щодо 28 видів металопродукції, незалежно від країни походження. Українських експортерів торкнулися 11 з них. Але саме на ці позиції припадає 86% нинішнього сталевого експорту нашої країни в ЄС.

Крім того, після підвищення США мит на турецький прокат до 50%, металурги з цієї країни спішно шукають, на яких ринках розмістити замовлення більш ніж на 2 млн. тонн продукції, що виготовляється, в тому числі, з української заготовки.

«Для залучення покупців на альтернативних ринках турецькі компанії змушене знижують ціни, що негативно позначається на кон'юнктурі ринку і чинить тиск на експортні українські ціни», - стверджує UBR.ua експерт держпідприємства «Укрпромзовнішекспертиза» Олег Гнітецький.

За його словами, інформація з ринків надходить суперечлива, тому робити прогнози про підсумки року, рано. У тоннажі галузь йде практично так як в минулому році. Але цінова кон'юнктура зараз значно краще.

Якщо в першому кварталі 2017 року ціна на ключовий продукт українського експорту - заготовку становила $ 390 / т, то в першому півріччі 2023 року - піднялася до $ 517 / т. Аналогічна картина і по іншим видам прокату, що і визначило зростання валютної виручки за перше півріччя 2023.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали