Україна вчасно погашає зовнішні боргиУкраїна виплатила кредиторам $ 444 млн за облігаціями зовнішньої державної позики 2015 року. Єврооблігації були випущені в рамках проведеної Україною в 2015 році боргової операції з державним та гарантованим державним боргом, а також реструктуризації зовнішніх запозичень Києва, "Укравтодору" і держпідприємства "Конструкторське бюро" Південне ім.Янгеля "(Дніпро).

Процентна ставка за всіма зазначеними цінних паперів була встановлена на рівні 7,75% річних. Загальна сума першого купонного платежу склала $ 473,313 млн, другого, третього і четвертого - $ 505,429 млн, п'ятого - $ 444,4 млн.

31 серпня Україна перерахувала Міжнародному валютному фонду 160,3 мільйона доларів в рахунок повернення основного боргу. Всього протягом серпня Україна перерахувала фонду 605,6 млн дол.

Міжнародні резерви України становили $ 17,2 млрд станом на 1 вересня. Скорочення резервів на 2,9% в місячному вимірі привели кілька чинників.

По-перше, це валютні інтервенції для згладжування надмірних коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку. За підсумками місяця було продано $ 668 млн.

По-друге, це платежі з обслуговування та погашення зовнішнього боргу. Зокрема, на користь Міжнародного валютного фонду було виплачено $ 607,4 млн. Також на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено $ 447,9 млн.

По-третє, це залучення урядом коштів в іноземній валюті шляхом розміщення державних боргових паперів. Так, обсяги розміщення облігацій зовнішньої державної позики за цей період склали $ 725 млн.

Щоб утримати гривню, Нацбанк рекордними темпами розпродує свій валютний резерв

Ще $ 19,9 млн було витрачено на переоцінку фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют).

Зараз обсяг міжнародних резервів, як відзначають в НБУ, покриває майже 3 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку.

«Найгірше, що може статися в разі зниження показника - це зниження суверенного рейтингу України агентствами S & P і Fitch. А це дуже сильно ускладнить розміщення Мінфіном єврооблігацій», - прокоментував UBR.ua ситуацію керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали