Як підприємці округлюють суми в чекуПостанова про округлення сум в чеку обернулася для бізнесу колосальною проблемою. Чиновники знайшли в собі сили розтлумачити торговцям лише найпростішу арифметичну процедуру, але абсолютно випустили з уваги тонкощі бухгалтерського обліку. В результаті, питання незабаром обернеться для підприємців солідними штрафами.

«Бізнес не виконує норми по округлення суми і в будь-який момент може бути підданий штрафам. Ми представляємо компанії, які звикли виконувати закон, адже за касові і податкові порушення покладаються пристойні штрафи», - пояснила UBR.ua виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

Фактично, кажуть в асоціації, постанова №25 на сьогоднішній момент створила 4 проблеми для підприємців:

Не врегульовано питання реєстрації в накладних правильної суми ПДВ;
Виникають складнощі з оформленням повернення товару;
Порушення касової дисципліни;
Порушення вимог до обліку підакцизних товарів - тютюнових виробів і алкогольних напоїв.

Останній пункт є найважливішим - добре відомо, як ревно перевіряючі органи відносяться до підакцизних товарів.

«Якщо законно проводити округлення, то кінцева ціна може вийти за рамки акцизних обмежень. Це підстава для штрафу. Навіть якщо встановлювати відразу «круглі» ціни, то ж є ще місцевий 5%-акціз, і копійок не уникнути», - прокоментувала UBR.ua менеджер з питань імпорту та торгівлі алкогольними та тютюновими виробами ЄБА Христина Лініченка.

За порушення акцизної ціни при разової закупівлі продавець буде оштрафований на суму від 10 тис. грн. І хоча поки випадків застосування санкцій за такі порушення не було, бізнес не сумнівається, що це лише питання часу.

Бізнес пропонує два варіанти вирішення проблеми. Причому обидва будуються на діючій практиці "невидачі дрібниці". Адже ще до вступу небанківського постанови в силу торговці вирішували проблему по-своєму. Одним покупцям недоплачували пару копійок здачі, з інших же їх брали понад суму, вказану в чеку. При цьому в самій квитанції ніякого округлення не робилося. Саме цю методику, впевнені підприємці, слід легалізувати, внісши відповідні зміни в нормативку.

Другий варіант - скасувати постанову НБУ зовсім, залишивши питання розрахунку з клієнтами на відкуп самим підприємцям. Втім, у цього шляху є важливий недолік - він ніяк не вирішує проблему касової дисципліни. Яка обов'язково буде кульгати в разі довільного округлення копійок.

«З одного боку, є ціни на товар, які пробиті в самому чеку, з іншого, - сума округлення, яка не є знижкою, і виникає проблема з оподаткуванням. Звичайно, по одному чеку це копійки, але якщо зібрати всі квитанції по великим мережам, то з'являться істотні розбіжності», - зазначила UBR.ua віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали