Нацбанк заявляє про збереження інфляційного тискуНаціональний банк України (НБУ) відзначає збереження високого інфляційного тиску.

"Не дивлячись на ослаблення тиску з боку цін на продукти харчування, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим на тлі стійкого споживчого попиту. Крім того, більш швидке зростання цін на паливо і високі темпи зростання заробітних плат стимулюють підвищення адміністративно-регульованих цін", - йдеться в коментарі НБУ щодо інфляції в серпні.

Новий прогноз інфляції з урахуванням зазначених факторів НБУ оголосить після засідання правління з монетарних питань 25 жовтня, говориться в коментарі.

Як зазначає регулятор, інфляція в серпні була близька до траєкторії прогнозу НБУ, оприлюдненого в "Інфляційному звіті" за липень 2023 і побудованого з урахуванням припущення про підвищення тарифів на газ.

"У той же час, якщо відняти від липневого прогнозу складову підвищення тарифів, серпнева інфляція дещо перевищила очікування центробанку. Це, перш за все, пов'язано з більш високими, ніж передбачалося, темпами зростання інших адміністративно регульованих цін і цін на паливо", - відзначає НБУ .

Як повідомлялося, в річному вимірі (серпень-2018 до серпня-2017) інфляція трохи збільшилася - до 9% в порівнянні з 8,9% за підсумками липня, що, однак, нижче 9,9% за підсумками червня і 11,7% - за підсумками травня.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали