Українцям будуть повертати вклади майже на мільйон гривеньЗ 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пропонує приступити до поетапного збільшення гарантованої суми відшкодування з 200 тис. грн до 500-800 тис. грн. Про це заявив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

За його словами, для початку збільшення гарантованої суми відшкодування має бути закріплено на законодавчому рівні. Не менш важливою умовою для підвищення, каже Ворушилін, є сильна економіка.

Директор-розпорядник ФГВФО також зазначив, що збільшення суми гарантування додатково дасть приплив вкладів у банківський сектор, а також дасть можливість робити запозичення у банків через облігації.

За інформацією Ворушиліна, ФГВФО за 20 років свого існування виплатив відшкодування вкладникам на суму 93,8 млрд грн. Для цього в кризовий період фонду довелося залучати позикові кошти, уточнив він.

"Відносно боргу Нацбанку, то там залишилося 2,5 млрд грн, але вони покриті держоблігаціями, які були власністю Фонду ще до кризи 2013 року. Тому відсотки за кредитами і відсотки по облігаціях "зменшуються", і ми не вважаємо це навантаженням. Тільки закінчиться термін за цими облігаціями, будуть погашені і облігації, і кредити НБУ. що стосується Мінфіну, то у нас залишилося основного боргу 58,5 млрд грн, не рахуючи відсотків під 10-12,5%. Виходить, що ми залучили фінансування на 59,5 млрд грн, а повинні повернути 145 млрд грн. Аморально було навішувати з МВФ нам такі ставки запозичень", - сказав Ворушилін.

Раніше ФГВФО отримав 70 мільйонів від продажу банківських активів. На суму 47,57 млн гривень відбулися аукціони з продажу по кредитах, на суму 22,68 млн гривень - по реалізації основних коштів банків.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали